Loading...

Upečte chutný vianočný koláč

Vianoce si nevieme predstaviť bez vianočného koláča na štedrovečernom stole. Je základom vianočného stola a najlepšie sa pečie deň pred Vianocami. Pripravili sme recept na nadýchanú vianočku.

8.11.2023

Odkiaľ pochádza vianočný koláč?

Odborníci na históriu tvrdia, že sa začal piecť v 15. storočí. Vznikla na našom území a jej recept bol odvodený od rakúskej buchty. Pôvodne sa volala calta, pretože ju piekli špecializovaní pekári nazývaní caltari.

Odjakživa sa považovala za symbol hojnosti a prosperity a spája sa s rodinným šťastím a pohodou. Jeho príprava sa líši nielen od rodiny k rodine, ale aj od regiónu k regiónu. V každom regióne nájdete vianočné koláče s iným ovocím alebo korením.

Ako pripraviť najlepší vianočný koláč?

Neexistuje gazdinka, ktorá by si neželala vlhký a chutný vianočný koláč. Prinášame vám preto recept ideálny pre začiatočníkov aj skúsených pekárov.

Ingrediencie: 1:

Na cesto: Na cesto: 230-240 g vody (v závislosti od veľkosti použitých vajec), 60 g zmäknutého masla, 2 vajcia, 120 g cukru, 1 vanilkový cukor (20 g), 2 väčšie vajcia. 2 štipky soli, 1 vrchovatá lyžica sušenej srvátky, 750 g hladkej múky, 30-35 g čerstvého droždia, 100 g hrozienok. Vajíčka na potretie pred pečením a podľa chuti plátky mandlí na posypanie. Do cesta môžete pridať aj nastrúhanú citrónovú kôru na dochutenie a hrozienka, ktoré použijete, môžete deň vopred namočiť do trošky rumu. Čo sa týka práškovej srvátky, kupujem ju za pár korún v lekárni a je to veľmi dobrý spôsob, ako urobiť koláč.Pridávam ju aj do akéhokoľvek iného kysnutého cesta, ktoré vždy chutí lepšie.

Vo vlažnej vode rozšľaháme lyžicu cukru, všetky kvasnice a 2-3 lyžice múky (všetko z pripravených, odvážených surovín) a necháme asi 20 minút odstáť. Potom pridáme zvyšné prísady (vodu postupne) a vypracujeme pekné mäkké cesto, ktoré necháme v prikrytej mise kysnúť asi 45-60 minút. Vykysnuté cesto prepracujeme, rozdelíme na dve časti - dve budúce challah. Každú polovicu cesta potom nakrájame na 9 rovnakých dielov (spolu 18 dielov), z ktorých upletieme 2 chaly. Pri delení cesta si môžete pomôcť odvážením - všetky kúsky a vyvaľkané pramene budú rovnaké a pletenec bude rovnomerný. Vyvaľkajte kúsky na rovnako dlhé (asi 20-25 cm) a hrubé pramene a začnite pliesť.

Zo štyroch prameňov upletiete základ pleteniny. Potom vonkajším okrajom dlane pretlačte vonkajší okraj dlane stredom tejto najspodnejšej vrstvy venca, aby ste vytvorili akýsi široký, plytký žliabok, na ktorý umiestnite tri pramene. Pomocou okraja dlane opäť mierne stlačte vrkoč pozdĺžne v strede (čím pritlačíte druhú vrstvu k prvej). Nakoniec vytvorte vrchný vrkoč z dvoch prameňov, ktorý položte na briošku (a nad briošku, po celej dĺžke briošky a na oboch koncoch briošky) a oba konce vrchného vrkoča dobre zastrčte pod spodok briošky, rovnako na každej strane.

Zdobiace vrecko 3 ks 142233 Orion

Perníčky ako maľované budú hračkou pomocou špeciálnych vrecúšok s tenkou plastovou špičkou, ktorá umo
2,30 EUR
Na sklade > 10 ks

Vianočný box na muffiny 6/12 muffinov perník 1ks

Vianočná krabica na muffiny od spoločnosti Culpitt.
2,20 EUR
Na sklade > 10 ks

Cukrová posýpka bielo-modré vločky a snehuliaky 100g 1701

Cukrový posyp v tvare bielych a modrých snehuliakov je určený na priame zdobenie dezertov.
5,90 EUR
Na sklade > 5 ks

Skladacia krabica na cukríky s oknom 22x15x5cm 1ks darčekov

1,40 EUR
Na sklade > 10 ks

Vianočný škriatok mix

4,70 EUR
Na sklade posledné 2 kusy

Silikónová forma na prútenú hviezdu CH22220

Silikónová prútená forma na hviezdy od Karen Davies je dokonalým doplnkom vašej cukrárskej súpravy.
25,70 EUR
Na sklade 4 ks

Gélová farba červená 30g

2,50 EUR
Na sklade > 10 ks

Silikónová forma Sob 7cm

Silikónové formy na soby
3,30 EUR
Na sklade > 5 ks
@parent