Loading...

Upečte chutný vianočný koláč

Vianoce si nevieme predstaviť bez vianočného koláča na štedrovečernom stole. Je základom vianočného stola a najlepšie sa pečie deň pred Vianocami. Pripravili sme recept na nadýchanú vianočku.

8.11.2023

Odkiaľ pochádza vianočný koláč?

Odborníci na históriu tvrdia, že sa začal piecť v 15. storočí. Vznikla na našom území a jej recept bol odvodený od rakúskej buchty. Pôvodne sa volala calta, pretože ju piekli špecializovaní pekári nazývaní caltari.

Odjakživa sa považovala za symbol hojnosti a prosperity a spája sa s rodinným šťastím a pohodou. Jeho príprava sa líši nielen od rodiny k rodine, ale aj od regiónu k regiónu. V každom regióne nájdete vianočné koláče s iným ovocím alebo korením.

Ako pripraviť najlepší vianočný koláč?

Neexistuje gazdinka, ktorá by si neželala vlhký a chutný vianočný koláč. Prinášame vám preto recept ideálny pre začiatočníkov aj skúsených pekárov.

Ingrediencie: 1:

Na cesto: Na cesto: 230-240 g vody (v závislosti od veľkosti použitých vajec), 60 g zmäknutého masla, 2 vajcia, 120 g cukru, 1 vanilkový cukor (20 g), 2 väčšie vajcia. 2 štipky soli, 1 vrchovatá lyžica sušenej srvátky, 750 g hladkej múky, 30-35 g čerstvého droždia, 100 g hrozienok. Vajíčka na potretie pred pečením a podľa chuti plátky mandlí na posypanie. Do cesta môžete pridať aj nastrúhanú citrónovú kôru na dochutenie a hrozienka, ktoré použijete, môžete deň vopred namočiť do trošky rumu. Čo sa týka práškovej srvátky, kupujem ju za pár korún v lekárni a je to veľmi dobrý spôsob, ako urobiť koláč.Pridávam ju aj do akéhokoľvek iného kysnutého cesta, ktoré vždy chutí lepšie.

Vo vlažnej vode rozšľaháme lyžicu cukru, všetky kvasnice a 2-3 lyžice múky (všetko z pripravených, odvážených surovín) a necháme asi 20 minút odstáť. Potom pridáme zvyšné prísady (vodu postupne) a vypracujeme pekné mäkké cesto, ktoré necháme v prikrytej mise kysnúť asi 45-60 minút. Vykysnuté cesto prepracujeme, rozdelíme na dve časti - dve budúce challah. Každú polovicu cesta potom nakrájame na 9 rovnakých dielov (spolu 18 dielov), z ktorých upletieme 2 chaly. Pri delení cesta si môžete pomôcť odvážením - všetky kúsky a vyvaľkané pramene budú rovnaké a pletenec bude rovnomerný. Vyvaľkajte kúsky na rovnako dlhé (asi 20-25 cm) a hrubé pramene a začnite pliesť.

Zo štyroch prameňov upletiete základ pleteniny. Potom vonkajším okrajom dlane pretlačte vonkajší okraj dlane stredom tejto najspodnejšej vrstvy venca, aby ste vytvorili akýsi široký, plytký žliabok, na ktorý umiestnite tri pramene. Pomocou okraja dlane opäť mierne stlačte vrkoč pozdĺžne v strede (čím pritlačíte druhú vrstvu k prvej). Nakoniec vytvorte vrchný vrkoč z dvoch prameňov, ktorý položte na briošku (a nad briošku, po celej dĺžke briošky a na oboch koncoch briošky) a oba konce vrchného vrkoča dobre zastrčte pod spodok briošky, rovnako na každej strane.

Trblietky v rozprašovači zlaté 10g

Trblietky v rozprašovači - zlatá farba. Balenie 10 g.
8,10 €
Na sklade > 10 ks

Zdobiace vrecko 3 ks 142233 Orion

Perníčky ako maľované budú hračkou pomocou špeciálnych vrecúšok s tenkou plastovou špičkou, ktorá umo
2,30 €
Na objednávku 4-8 dní

Papierové minikošíčky 150 ks

Papierové mini košíčky na pralinky. 150 ks košíčkov s vianočným motívom.
3,50 €
Na sklade > 10 ks

Fóliové koláčiky na cupcake 30ks

Červené fóliové košíčky pre mini košíčky. 30 ks.
2,30 €
Na sklade > 10 ks

Silikonová forma 3D BUche Sapin na Mousse 25x9cm 1l - Silikomart

3D silikónová forma Buche Sapin na penu. Rozmery 25 x 9 cm. Objem 1 l.
25,90 €
Na sklade 4 ks

Krabica na cukríky s dreveným dekorom a perníkom 25x15x7cm

1,70 €
Na sklade > 10 ks

Krabička na cukríky s okienkom - retro 36x22x5cm

2,10 €
Na sklade > 10 ks

Silikónové formy na hviezdy a stromy CH23260

Silikónová hviezda a stromčeky od Karen Davies sú skvelým doplnkom vašej cukrárskej súpravy.
27,70 €
Na sklade posledný 1 kus
@parent